Jaarrekening eenmanszaak – Alles over een jaarrekening maken

Wil jij weten wat een jaarrekening is en hoe je een jaarrekening voor een eenmanszaak moet maken? Lees verder of jij verplicht bent een jaarrekening te maken. Hieronder vind je alle informatie die jij nodig hebt.

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financieel eindverslag van je onderneming die je na elk jaar opstelt. Een jaarrekening vertelt in grote lijnen wat er met je bedrijf is gebeurt in het betreffende jaar. Het laat de financiële situatie zien. Een jaarrekening moet aansluiten bij je bedrijfsadministratie en de ingediende aangiftes bij de belastingdienst.

Jaarrekening onderdelen

De jaarrekening bestaat uit 3 verschillende onderdelen. Een balans, winst- en verliesrekening en een toelichting op beide.

De balans

Een balans geeft een financieel overzicht van de bezittingen en hoe deze gefinancierd zijn. De balans wordt meestal aan het eind van een boekjaar gemaakt. Een boekjaar loopt vaak gelijk met een kalenderjaar. De datum van de balans is dan ook 31 december.

Meer informatie over een balans vind je hier 

De winst- en verliesrekening

Een winst- en verliesrekening geeft een overzicht van de kosten en opbrengsten over bepaalde periode. Vaak is dit een heel boekjaar. Aan het eind van de winst- en verliesrekening is te zien of een onderneming winst of verlies heeft gemaakt.

Meer informatie over een winst- en verliesrekening maken vind je hier 

Toelichting

Hoe breed de toelichting is hangt af van de grootte van de onderneming. Bij een kleine onderneming laat je zien hoe de balans tot stand is gekomen en benoem je het aantal werkzame personen in de onderneming.

Bij een grotere onderneming hoort een uitgebreidere toelichting. Hier staat onder andere de betalingen aan de directie vermeld.

Jaarrekening eenmanszaak verplicht

Een jaarrekening opstellen is voor een eenmanszaak niet verplicht. Wel zijn er meerdere redenen waarom het maken van een jaarrekening voor je eenmanszaak belangrijk is.

Niet alleen geeft een jaarrekening jou meer en sneller inzicht in je bedrijfsresultaten. Ook is het handig voor het invullen van je inkomstenbelasting aangifte bij de belastingdienst, hiervoor heb je een balans en winst- en verliesrekening nodig.

Bij een belastingcontrole kan de inspecteur van de belastingdienst jou vragen om een jaarrekening, hierin staat namelijk een toelichting op hoe de balans en winst- en verliesrekening tot stand zijn gekomen

Jaarrekening bij externe financiering

Bij het krijgen en aanvragen van een zakelijke lening moet je vaak een financiële verantwoording afleggen. De geldverstrekker wil immers wel een soort garantie van jou dat je aan je betaalplicht kan voldoen. Er wordt vaak gevraagd om meerdere jaarrekeningen te laten zien. Zo kan er gekeken worden hoe vermogend je bedrijf is ten opzichte van het jaar daarvoor, is er sprake van een stijgende, stabiele of dalende lijn.

Jaarrekening bij hypotheek zzp

Voor ZZP’er wordt het steeds makkelijker een hypotheek te sluiten. Hiervoor is het belangrijk om gelijk de juiste documenten op orde te hebben. Zo heb je voor een hypotheek aanvraag minimaal 3 jaarrekeningen nodig, sommige banken gaan akkoord bij 2 jaarrekeningen als je kan aantonen dat je in de toekomst een positief inkomen gaat verdienen. De voorwaarden verschillen per bank.

Jaarrekening maken

Je kan een jaarrekening laten maken of zelf een jaarrekening maken voor je eenmanszaak als je hier kennis van hebt. Een jaarrekening heeft als doel een financieel inzicht te geven in je onderneming, maar dan moet je administratie wel kloppen en op orde zijn. Het is dan ook erg belangrijk om hier nauw na te kijken, een kleine fout is zo gemaakt. Plan vaste dagen voor het bijwerken van je administratie of besteed je administratie uit.

Jaarrekening zzp Excel

Als voorbeeld kan je als zzp’er een jaarrekening voor je eenmanszaak in Excel maken. Excel is de goedkoopste manier maar ook foutgevoelig. Je moet alles zelf doen. De inrichting van de jaarrekening, de formules instellen en vergelijkingen maken met voorgaande jaren kan een tijdrovende klus zijn.