Alles over het indienen van de omzetbelasting + 8 onmisbare tips

Op bijna alle producten en diensten heft de overheid omzetbelasting, ook wel btw genoemd. Ook als ondernemer bereken je omzetbelasting over het totaalbedrag wat je bij klanten of opdrachtgevers in rekening brengt. Dit is een percentage van 0%, 9% of 21% van het totaalbedrag. 

De omzetbelasting moet je periodiek indienen bij de belastingdienst. Je bent volgens de belastingdienst ondernemer voor de omzetbelasting als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent.
 

Hoeveel omzetbelasting moet ik berekenen?

Het standaard en meest voorkomend tarief is 21%. Voor sommige diensten of goederen reken je een ander tarief:

  • Diensten 0% btw : Bijvoorbeeld import en export naar niet EU-landen.
  • Goederen 0% btw : Bijvoorbeeld vis die je na terug keer van de vangst naar de veiling brengt.
  • Diensten 9% btw : Bijvoorbeeld diensten van kappers en fiets reparaties.
  • Goederen 9% btw : Bijvoorbeeld voedingsmiddelen en boeken.
 

Wanneer betaal omzetbelasting?

Nadat je je hebt ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel, ontvang je een brief van de belastingdienst waarin staat in welk tijdvlak je de aangifte van de omzetbelasting moet doen. Vaak is dit een kwartaal aangifte.

Er zijn drie tijdsvlakken waarin je de omzetbelasting kan doen. Maandaangifte, kwartaalaangifte en jaaraangifte. Wil je de aangifte per maand of jaar doen? Dan kan je dit schriftelijk aanvragen bij een belastingkantoor. Bij het aanvragen van een jaaraangifte zitten enkele voorwaarden, waaronder dat je minder dan 1.883 euro per jaar aan omzetbelasting betaald.

Omzetbelasting verrekenen

Zoals hierboven vermeldt moet je de omzetbelasting die je ontvangt van je klanten of opdrachtgevers afstaan aan de belastingdienst. Echter mag je de omzetbelasting die je zelf hebt betaald aan je leveranciers hiervan aftrekken.
 
Voorbeeld: Je ontvangt van een klant 100 euro aan omzetbelasting en je hebt aan een leverancier 20 euro omzetbelasting betaald. Uiteindelijk betaal je 80 euro belasting aan de belastingdienst.
 
 

Wil jij altijd op tijd en correct je aangifte omzetbelasting indienen zonder er tijd aan kwijt te zijn? Vraag dan nu een offerte aan.

 

8 onmisbare tips voor je aangifte

 

1. Op tijd je omzetbelasting indienen

Doe je per maand aangifte? Dan moet de aangifte en de betaling voor de laatste dag van de volgende maand ontvangen zijn door de belastingdienst. Voorbeeld: De aangifte omzetbelasting van de maand januari moet je uiterlijk voor 28 februari indienen en betaald hebben.

Doe je per kwartaal aangifte? Dan moet de aangifte en de betaling voor de laatste dag van de eerste maand van het nieuwe kwartaal ontvangen zijn door de belastingdienst. Voorbeeld: De aangifte omzetbelasting van het 1e kwartaal moet je voor 30 april indienen en betaald hebben.

Doe je per jaar jaar aangifte? Dan moet je de aangifte en de betaling voor 31 maart van het volgende jaar indienen en betaald hebben.

2. Betaal op tijd

Veel ondernemers wachten tot het laatste moment met het indienen van hun aangifte. De belastingdienst kijkt naar de datum waarop het bedrag bij hen is bijgeschreven en niet naar de datum waarop jij betaald hebt. 
omzetbelasting indienen

Het kan nog wel eens voorkomen dat de laatste dag waarop je de aangifte kunt versturen en betalen in het weekend valt. Banken zijn in weekenden en feestdagen gesloten, er is dan geen bankverkeer. 

Jouw betaling kan dus later of te laat bij te belastingdienst binnen komen.
Heb je te laat of niet volledig betaald? Je loopt dan groot risico op een boete van 3% van het te betalen btw bedrag.

3. Juiste datum aanhouden

Een veel gemaakte fout is het aanhouden van een verkeerde datum. Je houd altijd de datum aan waarop de factuur verstuurd is en niet de datum wanneer de factuur betaald is. 

Voorbeeld: Je hebt in maart een factuur verstuurd en deze is in april betaald. Je betaald de btw van deze factuur in de 1e kwartaalaangifte. Moet je per maand de omzetbelasting indienen? Dan betaal je de btw in de maand Maart. 

 

4. Verstuur geen facturen aan het einde van het kwartaal

Zoals bij punt 3 uitgelegd betaal je de btw over de periode waarin de factuur is verstuurd. Het kan voorkomen dat je btw moet betalen over een factuur die nog niet betaald is. 

Dit kun je onder andere voorkomen door de factuur later te versturen of om een kortere betaaltermijn te hanteren. Hierdoor hoef je geen geld voor te schieten en loop je minder risico bij het tijdig uitblijven van betalingen.

5. Oninbare facturen

Mocht het toch voorkomen dat je te maken krijgt met oninbare facturen waarover je al wel btw hebt afgedragen, dan heb je het recht om dit bedrag terug te vragen bij de belastingdienst.  Dit bedrag mag je echter niet verrekenen in je eerst volgende btw-aangifte, je moet dit schriftelijk aanvragen bij de belastingdienst.

omzetbelasting indienen

6. Bewaar alle benzinebonnen

Heb je een privé auto maar rijd je hier ook zakelijke kilometers in? Houd dan een kilometerregistratie bij en bewaar alle benzine en onderhoudsbonnen van je auto. De btw van het zakelijk gebruik is na rato aftrekbaar. 

Verwerk dit pas in je laatste btw aangifte van dat jaar, je weet dan pas hoeveel kilometer je zakelijk en privé hebt gereden.

7. Lunch en diners

Het kan soms verwarrend zijn. Maar de btw van lunches, drankjes welke je onderweg koopt, diners etc. zijn niet aftrekbaar in de aangifte omzetbelasting.

8. Kleine ondernemersregeling

Hoef jij over een heel jaar minder dan 1.883 euro btw te betalen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling. Hiermee krijg je een korting op je te betalen btw, kijk voor de hoogte van deze korting op de website van de belastingdienst. 

Hoef je over een heel jaar minder dan 1.345 euro btw te betalen? Dan hoef je helemaal geen btw te betalen. Dit wordt verrekend in de laatste aangifte van het jaar. 

Administratiekantoor Groningen

Btw-aangifte uitbesteden

Voorkom fouten en vermijd tijdsdruk door de btw-aangifte uit te besteden.

Plaats een reactie